ciasto czekoladowe:2 x
-125 g. masła
-200 g. czekolady o smaku likieru-truflowego
-6 jajek
-150 g. cukru
-150 g. mąki
-1 łyżka kakao
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
krem śmietanowo -jogurtowy :
-660 ml. śmietanki 30 %
-800 g. jogurtu greckiego
-150 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-50 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
1 słoik drylowanych wiśni
obłożenie:
-350 g. śmietanki 30 %
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
lustrzana czekoladowa glazura:
-150 g. cukru
-30 g. kakao
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 łyżeczki żelatyny+odrobinę wody
Tort imieninowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach miksera, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.40 min.do suchego patyczka.Upiec drugie takie samo ciasto.Po przestygnięciu,przekroić każde na pół.
2.krem-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem i śnieżką. Miksując dodawać porcjami jogurt.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Wyrównać, podzielić na 3 części.Śpieszyć się, bo bita śmietana szybko tężeje.Szybko wyłożyć na 1 połówkę ciasta. Posypać garścią wiśni.
3.Przykryć 2 połówką ciasta. Wyłożyć następną trzecią część kremu. Przykryć 3 połówką ciasta i wyłożyć resztę kremu.
4.Na górę położyć ostatnie ciasto.
5.Wyrównać boki i schłodzić.
6.obłożenie-Krem zmiksować ze śmietanką.Posmarować cały tort i znowu schłodzić.
7.polewa-Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia.Kakao wymieszać z cukrem i śmietanką.Podgrzewać na wolnym ogniu albo postawić nad parę. Jak cukier się rozpuści, to przelać przez sitko, dla usunięcia ewentualnych grudek.Ponownie chwilkę podgrzać, dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia.Ostudzić do letniego, pilnując żeby za bardzo nie zgęstniała.Oblać górę tortu, troszkę polewy zostawiając.
8.Na samą górę tortu, wysypać resztę wiśni. Polać te wiśnie, pozostawioną polewą, ''za nitką''.
Komentarze