TORT IMIENINOWY Z WIŚNIAMI

4.5 (165 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort z ciastem czekoladowym i wiśniami.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:2 x
    -125 g. masła
    -200 g. czekolady o smaku likieru-truflowego
    -6 jajek
    -150 g. cukru
    -150 g. mąki
    -1 łyżka kakao
    -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    krem śmietanowo -jogurtowy :
    -660 ml. śmietanki 30 %
    -800 g. jogurtu greckiego
    -150 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -50 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    1 słoik drylowanych wiśni

    obłożenie:
    -350 g. śmietanki 30 %
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku

    lustrzana czekoladowa glazura:
    -150 g. cukru
    -30 g. kakao
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -2 łyżeczki żelatyny+odrobinę wody
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z owocami

Tort imieninowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe 1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach miksera, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.40 min.do suchego patyczka.Upiec drugie takie samo ciasto.Po przestygnięciu,przekroić każde na pół.
  • krem i wiśnie 2. krem-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem i śnieżką. Miksując dodawać porcjami jogurt.Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Wyrównać, podzielić na 3 części.Śpieszyć się, bo bita śmietana szybko tężeje.Szybko wyłożyć na 1 połówkę ciasta. Posypać garścią wiśni.
  • krem 3. Przykryć 2 połówką ciasta. Wyłożyć następną trzecią część kremu. Przykryć 3 połówką ciasta i wyłożyć resztę kremu.
  • przełożone 4. Na górę położyć ostatnie ciasto.
  • przed schłodzeniem 5. Wyrównać boki i schłodzić.
  • tynk 6. obłożenie-Krem zmiksować ze śmietanką.Posmarować cały tort i znowu schłodzić.
  • polewa 7. polewa-Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia.Kakao wymieszać z cukrem i śmietanką.Podgrzewać na wolnym ogniu albo postawić nad parę. Jak cukier się rozpuści, to przelać przez sitko, dla usunięcia ewentualnych grudek.Ponownie chwilkę podgrzać, dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia.Ostudzić do letniego, pilnując żeby za bardzo nie zgęstniała.Oblać górę tortu, troszkę polewy zostawiając.
  • wiśnie 8. Na samą górę tortu, wysypać resztę wiśni. Polać te wiśnie, pozostawioną polewą, ''za nitką''.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować