Tort hiszpański z owocami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mleko zagotować i gorące małymi porcjami wlewać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Masę wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i ubijać, aż zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania). Krem odstawić do ostudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, połowę wymieszać z kremem.
2.Owoce oczyścić, pokroić w plasterki (maliny na pół).
3.Biszkopty skropić sokiem pomarańczowym.
4.Na dużym talerzu ułożyć okrągły spód z biszkoptów, posmarować kremem i obłożyć owocami. Ułożyć następną warstwę biszkoptów, przykryć kremem i owocami. Powtarzać tak, aż do wyczerpania składników.
5.Gotowy tort posmarować resztą ubitej kremówki, udekorować owocami i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
Komentarze