Kremowy i delikatny sernik bez spodu, z brązową skórką o karmelowym smaku. Przepyszny!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
• 300 g sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
• 300 g serka philadelphia,
• 175 g cukru,
• 1 cukier wanilinowy,
• 300 g śmietany kremówki 36%,
• 40 g mąki pszennej,
• 4 jajka,
• Szczypta soli,
Sernik hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza tortownicę na kilka cm (tworzymy taki rant z papieru). Sernik można też upiec w rancie cukierniczym (wówczas wystarczy go wyłożyć całego papierem.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wkładamy ser z wiaderka i serek philadelphia. Miksujemy je razem przez 1 minutę na średnich obrotach miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem przez 2-3 minuty tzn. do roztarcia cukru i dobrego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy szczyptę soli oraz kremówkę i miksujemy przez 1 minutę lub do połączenia składników. Na sam koniec masę serową miksujemy z mąką przesianą przez sitko.
Sernik pieczemy około 50-65 minut. Powinien być mocno zarumieniony i popękać.
Wyłączamy piekarnik i sernik od razu wyjmujemy z piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia.
Komentarze