Sernik hiszpański

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kremowy i delikatny sernik bez spodu, z brązową skórką o karmelowym smaku. Przepyszny!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 300 g sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
    • 300 g serka philadelphia,
    • 175 g cukru,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 300 g śmietany kremówki 36%,
    • 40 g mąki pszennej,
    • 4 jajka,
    • Szczypta soli,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza tortownicę na kilka cm (tworzymy taki rant z papieru). Sernik można też upiec w rancie cukierniczym (wówczas wystarczy go wyłożyć całego papierem.
    Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do dużej miski wkładamy ser z wiaderka i serek philadelphia. Miksujemy je razem przez 1 minutę na średnich obrotach miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem przez 2-3 minuty tzn. do roztarcia cukru i dobrego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy szczyptę soli oraz kremówkę i miksujemy przez 1 minutę lub do połączenia składników. Na sam koniec masę serową miksujemy z mąką przesianą przez sitko.
    Sernik pieczemy około 50-65 minut. Powinien być mocno zarumieniony i popękać.
    Wyłączamy piekarnik i sernik od razu wyjmujemy z piekarnika. Pozostawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować