Tort garbus

4.5 (179 ocen)

  • 3 godz.

Ten tort powstał z miłości. Upiekłam go na 4 urodziny mojego synka. Wymagania były jasno sprecyzowane - miał być zielony Garbusek i był zielony Garbusek. A radość - bezcenna :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    10 jaj
    2 szkl. cukru
    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    25 łyżeczek mąki pszennej
    2 szkl. cukru pudru
    1 litr mleka
    3 kostki masła
    cukier waniliowy

    Poncz:
    1 szkl. wody
    sok z połowy cytryny
    kilka kropli aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort garbus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja z cukrem ubijać na parze do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, a piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Mąkę połączyć z masą jajeczną i bardzo delikatnie wymieszać. Piec około 40 min. do suchego patyczka.
  • 2. Odlać 2 szklanki mleka i wymieszać z wcześniej przesianą mąką. Pozostałe mleko zagotować. Dodać mleko z mąką i ugotować budyń. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu. Wystudzić. Żeby na budyniu nie powstał kożuch najlepiej przykryć garnek papierowym ręcznikiem a następnie pokrywką.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania gładkiej jasnej masy, a następnie dodawać po łyżce budyniu nie przerywając ucierania. I krem gotowy.

  • 3. Odciąć boki biszkoptu. Każdy kawałek pokroić, nasączyć ponczem i przesmarować kremem. Uformować kształt samochodzika.
  • image-0x9qd31 4. Potem już tylko ozdabianie. "Tylko" albo "aż" bo to zajęło mi najwięcej czasu. Tort ozdobić wg uznania kleksikami z kremu za pomocą szprycki.
    Do barwienia kremu dodałam barwników spożywczych w żelu.

    Biszkopt można formować w wiele różnych kształtów w zależności od preferencji jubilata. :)

Porady

Żeby na budyniu nie powstał kożuch najlepiej przykryć garnek papierowym ręcznikiem a następnie pokrywką. Do mojego tortu przygotowałam 1 i 1/2 porcji kremu w obawie, że nie wystarczy do wykonania całej dekoracji i wykorzystałam prawie cały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować