Tort exclusive - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i aromatem. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy masę czekoladową i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i sól, delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 22cm pieczemy ok. 20 min. w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Gotujemy budyń w 1 szklance mleka, po czym odstawiamy do schłodzenia. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do schłodzenia. Kostkę margaryny należy utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu i czekolady. Jeden z placków ciasta kroimy wzdłuż. Następnie bierzemy placek, który nie był krojony i wykładamy 1/3 kremu, na to pół słoika dżemy, placek, ponownie krem i resztę dżemu, placek i resztę kremu wykładamy na wierzch i boki tortu. Śmietanę ubijamy na sztywno, przekładamy do szprycki i ozdabiamy wg własnego gustu wykorzystując również kandyzowane wiśnie. I gotowe:-)
Komentarze