Tort exclusive

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mój mąż tak nazwał ten tort :-) upiekłam go dla mojego męza na urodziny; w sumie jest to tort czekoladowy

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 tabliczki czekolady gorzkiej
    - 200G masła
    - 3 jajka
    - 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    - 275g cukru
    - 135 g mąki
    - ¼ łyżeczki soli
    Masa:
    - 1 budyń czekoladowy
    - 1 szkl. mleka
    - 1 tabliczka czekolady mlecznej
    - 1 kostka margaryny
    - 0,5 szkl. cukru pudru
    Ponadto:
    - 0,5 szkl. śmietany 30%
    - słoik dżemu wiśniowego
    - kandyzowane wiśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort exclusive - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i aromatem. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy masę czekoladową i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i sól, delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 22cm pieczemy ok. 20 min. w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Gotujemy budyń w 1 szklance mleka, po czym odstawiamy do schłodzenia. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do schłodzenia. Kostkę margaryny należy utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu i czekolady. Jeden z placków ciasta kroimy wzdłuż. Następnie bierzemy placek, który nie był krojony i wykładamy 1/3 kremu, na to pół słoika dżemy, placek, ponownie krem i resztę dżemu, placek i resztę kremu wykładamy na wierzch i boki tortu. Śmietanę ubijamy na sztywno, przekładamy do szprycki i ozdabiamy wg własnego gustu wykorzystując również kandyzowane wiśnie. I gotowe:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować