TORT EGIPSKI

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piękny i smaczny. Połączenie smaku prażonych orzechów laskowych i karmelu z delikatnymi masami. Tort naprawdę zachwyca i smakiem i wyglądem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - białko: 4 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - orzechy laskowe mielone: 7 dekagramów
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    MASA BUDYNIOWA:
    - żółtko: 12 sztuk
    - cukier: 12 łyżek
    - mąka pszenna: 9.5 łyżki
    - mleko: 720 mililitrów
    - cukier waniliowy: 2 opakowania
    - miekkie masło: 30 dekagramów
    MASA GRYLAżOWA::
    - śmietana kremówka: 500 mililitrów
    - orzechy laskowe: 20 dekagramów
    - cukier: 30 dekagramów
    - cukier: 2 łyżki
    - usztywniacz do bitej śmietany (opcjonalnie): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort egipski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki na jeden blat, trzeba upiec 3 sztuki.

    Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Do piany dodać orzechy i mąkę delikatnie wymieszać.

    Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Żółtka, mąkę i oba cukry dokładnie zmiksować ze szklanką mleka tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem. Do gotującego się mleka wlać żółtka z cukrem i cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić.

    Masło dokładnie utrzeć. Miksować nadal i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
  • 3. MASA GRYLAŻOWA:
    Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Wystudzić i potem rozdrobnić.

    Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest on bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.

    Część karmelu można wykorzystać na przygotowanie ozdób. Takie esy-floresy bardzo łatwo można potem przenieść na gotowy tort.


    Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Dodać orzechy i pokruszony karmel, wymieszać.
  • Tort egipski 4. Ciasto, masa budyniowa, masa grylażowa, ciasto, masa budyniowa, masa grylażowa i ciasto, masa budyniowa i na koniec masa grylażowa. Część masy budyniowej wykorzystać na posmarowanie boków tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować