BISZKOPT .
Ciasto biszkoptowe (podaję składniki na jedna porcję, ja wykonałam z czterech- dwie w prostokątnej blaszce(33cm na 24cm) i dwie w okrągłej tortownicy(średnica 21cm):
5 jajek
12 i 1/2 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
7 i 1/2 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
6 dag masła
KREM:
1.5l śmietany kremówki
15 dag cukru pudru
5 śmietanfix
OZDOBA (MASA CUKROWA):
0.5 kg cukru pudru
3 łyżki glukozy
2łyżki żelatyny
barwnik spożywczy lub likier curacao ( ja taki miałam)
perełki cukrowe
wiórki kokosowe
płatki migdałów
Tort dla synka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPTY:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować ustawiając miskę w garnku z wodą na małym ogniu do momentu spienienia. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Dodać obie rodzaje mąki i szczyptę soli. na końcu wlać roztopione i lekko przestudzone masło. Gotową masę przelać delikatnie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć na ściereczkę i wystudzić.
Każdy biszkopt przekroić na dwie części z okrągłego wyciąć serce a w prostokącie miejsce na serce.
KREM:
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy.
OZDOBY Z MASY CUKROWEJ:
Żelatynę rozpuścić w 1\3 szklanki gorącej wody dodać glukozę i barwnik, troszkę ostudzić. Cukier wysypać na blat, wlać glukozę z żelatyną i ugniatać jak ciasto( będzie papkowate i lepiące na początku) wyrobić tak aby było plastyczne.Z tej masy wykonałam okrycie na serce( masę należy po prostu rozwałkować) buciki, kwiatuszki, i napis, schłodziłam w lodówce.
Biszkopty przełożyć śmietaną. W miejsce wycięcia w prostokącie, włożyć serce, przykryte białą masą cukrową, prostokąt przykryć śmietaną. Tort ozdobić.
Porady
Tort powinien być chłodzony w lodówce ok. 12 godz.
Komentarze