Tort na chrzest synka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam w misce ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej). Po czym po trochu dodaję cukier do piany z białek i dalej ubijam. Następnie do ubitej piany, dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Na koniec przesiewam mąkę z proszkiem i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie masę łyżką.
Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 cm na 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180*C aż boki ciasta zaczną odstawać od formy.Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika, a po 10 minutach wyjmuję z blachy i zdejmuję papier. Następnie przekładałam tort kremem waniliowym z brzoskwiniami później czekoladowym a górę tortu śmietankowym na sam koniec ułożyłam ozdoby z masy cukrowej.
Porady
Ozdoby z masy cukrowej najlepiej ułożyć troszkę później ponieważ puszczają kolor :)
Komentarze