Tort czekoladowy

4.5 (160 ocen)

Pyszny mało słodki tort

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    3 szkl.mleka
    3/4 szkl. cukru
    4 żółtka
    1 szkl.mąki pszennej
    1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 masło
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort po rozkrojeniu 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy,dajemy żółtka,delikatnie mieszamy(najlepiej drewnianą łyżką)wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem i mieszamy.Wylewamy na tortownicę(24 cm) i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach.
    Masa:
    połowę mleka zagotować,dać cukier,w drugiej połowie rozrobić żółtka i mąki,wlać do gotującego mleka,zagotować.Jak ostygnie utrzeć z masłem,trochę masy zostawic białej do udekorowania tortu a do reszty dodac kakao(ilość według upodobania),biszkopt przekroic na 3 części i posmarować masą.Na każdy krążek masy dajemy pokrojoną czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować