Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Odstawić. Do innej miski włożyć masło i cukry. Miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawać stopniowo jajka, dalej ucierać. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z zsiadłym mlekiem. Mieszać szpatułką. Piec w okrągłej blaszce przez około 30 min w temperaturze 180 C.
Krem z nutellą:
Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy nutellę, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać roztopioną czekoladę, dalej miksować. krem odstawić do lodówki.
Krem śmietankowy:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu, miksować do uzyskania gęstej masy.
Biszkopt przeciąć na pół, spód posmarować połową kremu czekoladowego, na to połowa kremu śmietankowego. Przykrywamy górą ciasta, znów kładziemy krem czekoladowy, potem śmietankowy.. Górę ciasta możemy przystroić np. truskawkami
Porady
Nie ma potrzeby nasączania ciasta, samo w sobie jest mokre.
Komentarze