Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny tort dla smakosza czekolady

  • 2 godz.

Składniki:

  • czekoladowy biszkopt:
    -200 g masła
    -200 gram cukry
    -2 duże jajka
    -40 g kakao
    -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    -150 ml zsiadłego mleka
    -2 cukry wanilinowe

    krem z nutellą:
    -150 g serka mascarpone
    -159 g nutelli
    -40 g czekolady roztopionej w wodnej kąpieli

    -krem śmietankowy:
    -250 ml śmietany kremówki
    -50 g serka mascarpone
    - 1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Odstawić. Do innej miski włożyć masło i cukry. Miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawać stopniowo jajka, dalej ucierać. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z zsiadłym mlekiem. Mieszać szpatułką. Piec w okrągłej blaszce przez około 30 min w temperaturze 180 C.
    Krem z nutellą:
    Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy nutellę, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać roztopioną czekoladę, dalej miksować. krem odstawić do lodówki.
    Krem śmietankowy:
    Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu, miksować do uzyskania gęstej masy.

    Biszkopt przeciąć na pół, spód posmarować połową kremu czekoladowego, na to połowa kremu śmietankowego. Przykrywamy górą ciasta, znów kładziemy krem czekoladowy, potem śmietankowy.. Górę ciasta możemy przystroić np. truskawkami

Porady

Nie ma potrzeby nasączania ciasta, samo w sobie jest mokre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować