Tort czekoladowy

4.77 (253 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Coś dla czekoladoholików. Przepis, który prezentuję poniżej pozwala na stworzenie mocno czekoladowego tortu, z tym że krem jest bardziej gorzki niż słodki. Jeżeli więc ktoś lubi jednak bardziej słodkie torty, to zamiast gorzkiej czekolady można wykorzystać mleczne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na biszkopt
    6 jajek
    1 szklanka cukru trzcinowego drobnego (może być również cukier zwykły)
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wody
    szczypta soli

    Na krem
    2 gorzkie czekolady (2 x 100 g)
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    230 g masła (w temperaturze pokojowej)
    1 szklanka cukru pudru
    woda
Wystaw ocenę:

4.77 (253 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy (u mnie o średnicy 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać pojedynczo żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.
  • 2. Krem: Czekolady połamać do garnuszka, dodać kakao, mleko i kilka łyżek wody. Całość rozpuścić na wolnym ogniu w razie potrzeby dolewając wody. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzoną masę czekoladową nadal miksując.
  • 3. Ostudzony biszkopt podzielić na dwa lub trzy oblaty, przełożyć kremem. Górę i boki tortu również posmarować kremem i udekorować wedle uznania.
    Tort można podawać lekko schłodzony lub zimny z lodówki.

Porady

Zamiast dwóch czekolad gorzkich można wykorzystać jedną mleczną i jedną gorzką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować