Tort barbie z masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, utrzeć. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysokiej formy, ja piekłam w salaterce wyłożonej papierem do pieczenia o wysokości 13 cm i średnicy 20 cm. Najlepiej włożyć zimną blachę razem z salaterką do gorącego piekarnika. Piec 40-50 min. w 180 C.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 krążki.
W dwóch od góry krążkach wyciąć w środku dziurkę na umieszczenie lalki.
2.Śmietanę ubić a następnie dodać gotowy krem malinowy w proszku, wymieszać. Podzielić na 3 części.
3.Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szkl. wody i odstawić do lekkiego stężenia.
4.Na pierwszy krążek ułożyć mrożone jeżyny lub maliny tak oby przykrywały całą powierzchnię krążka, na to wylać tężejącą galaretkę i ułożyć drugi krążek. Najlepiej tę czynność robić w obręczy lub ciasto owinąć folią aluminiową żeby galaretka nie spływała.
Wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim krążkiem, uważając aby środek gdzie ma być włożona lalka był pusty. Pozostałą masą rozsmarować boki oraz wierzch tortu, wtedy masa cukrowa będzie lepiej trzymać się tortu.
Włożyć do lodówki na ok godzinę.
Przygotować lalkę:
nogi lalki owinąć folią spożywczą, włosy podpiąć do góry.
5.Masa marshmallow:
Pianki wkładamy do rondla z 3 łyżkami wody i roztapiamy na małym ogniu ciągle mieszając(nie mogą się zagotować). Dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Mieszamy, aż masa przestanie się kleić do rąk i będzie ciągliwa jak plastelina. Masę rozwałkowujemy (można podsypać mąką ziemniaczaną). Układamy na torcie i odkrawamy radełkiem lub nożykiem formując suknię. W środku wycinamy dziurkę na lalkę, następnie umieszczamy lalkę na środku tortu(suknia sięga poniżej bioder lalki) Z reszty robimy gorset(rozwałkowany prostokąt o zaokrąglonych brzegach) oraz wycinamy szaliczek(paseczek). Łączenie gorsetu z suknią ozdobić drobnymi kuleczkami zrobionymi z masy cukrowej, do środka wciskamy perełkę cukrową, gdyby się nie trzymały użyć gęstego lukru jako kleju. W gorsecie można zrobić dekolt. Dół sukni ozdobić różyczkami zrobionymi z reszty masy cukrowej, w środku każdej różyczki umieściłam perełkę cukrową.
Gdyby masa obeschła i nie dała się formować, można po kawałku(tyle ile potrzeba na jedną różę) wkładać na kilka sekund (ok 3-5 s.) do mikrofalówki żeby nabrała plastyczności.
Komentarze