Tort Barbie

4.5 (188 ocen)

  • 2 min

Tort został zrobiony na urodziny dla córeczki koleżanki. Hania uwielbia bawić się Barbie, więc pomyślałam, że spodoba jej się taki torcik. Strzał w dziesiątkę! mimo ciężkiej pracy przy torcie- efekt był nie do opisania. Mina Haniutka wynagrodziła trud. Powiedziała, że o tym "mazyła" :)

  • 2 min

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
    150g. masła,
    150 g. drobnego cukru,
    6 jaj,
    150 g. gorzkiej czekolady,
    pół łyżeczki aromatu waniloowego,
    150 g. mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    MASA ŚMIETANOWA;
    750 ml śmietany 30 lub 36%
    4 łyżki cukru pudru,
    opcjonalnie 2 łyżki żelatyny
    MASA Z WIŚNI
    200 ml. kompotu z wiśni
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    700 g. wiśni
    SYROP DO NASĄCZENIA
    150 ML soku z wiśni lub soku jabłkowego
    BIAŁA MASA CUKROWA
    800 g cukru pudru
    100 g glukozy w proszku
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml. wody
    ewentualnie aromat migdałowy lub pomarańczowy
    DODATKOWO
    lalka barbie
    folia spożywcza
    barwniki spożywcze (ja dodałam soku z jagód)
    tortownica 24 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    masło zmiksować z lekko ciepłą czekoladą, aż będzie gładkie. Kolejno i powoli wbijać żółtka. Cały czas mieszając dodawać cukier, wsypać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wmieszać do czekoladowej mikstury. Ciasto przelać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temp. 170 stopni Celciusza ok. 40 min.( do tzw. suchego patyczka) Ostudzić (ja zrobiłam ciasto wieczorem, a rano kończyłam moje dzieło:), przekroić na 3 blaty.
    MASA ŚMIETANOWA:
    Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić ( można dodać żelatynę lub śmietanfix-to na ciepłe dni:)
    MASA Z WIŚNI
    Kompot z wiśni, cukier i ekstrakt z wanilii podgrzać, kiedy wszystko się zagotuje dodać rozcieńczoną mąkę ziemniaczaną (tak jak do kisielu), zdjąć z ognia, mieszać do uzyskania konsystencji kisielu, następnie dodać wiśnie, wymieszać i odstawić do ostygnięcia
    BIAŁA MASA CUKROWA
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
    Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu
    , według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców). do masy dodać barwniki (naturalne lub spożywcze)-kolory sukni.

Porady

Wykonanie Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem, na niego położyć połowę masy z wiśni i 1/4 bitej śmietany, i tak zrobić z kolejnymi blatami. w środku tortu wyciąć az do dna krążek (tam wejdzie nam lalka, ściąć po bokach tort, tak aby przypominał suknię, Przygotować lalkę Barbie. Najlepiej rozebrać ją całą i owinąć (od biustu w dół) kilkakrotnie, szczelnie w folię aluminiową, aby nie pobrudziła się od masy i ciasta. Ręce lalki podnieść do góry. Lalkę wsadzić do środka i wcisnąć w tort tak, aby lalka była schowana w cieście od pasa w dół.Suknię posmarować pozostałą bitą śmietaną.Dekorujemy masą cukrową:(lalkę wyciągnęłam na czas dekorowania ciasta masą cukrową. Ciasto pokryłam całe masą cukrową. Na końcu zrobiłam nacięcie w masie, nad otworem babki i włożyłam lalkę z powrotem do środka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować