Torcik z musem z białej czekolady i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie robota Kenwood Cooking Chef zamontuj trzepaczkę. Ubij żółtka z cukrem na gładką masę, dodaj mąki wymieszane i przesiane przez sito.
2.W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek.
3.Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
4.Piecz około 20 minut.
5.Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8cm.
6.Przygotuj mus: w misie robota Kenwood Cooking Chef podgrzej 60 ml śmietany (pozostałą śmietanę wstaw do lodówki). Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do delikatnego przestygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej, dodaj do ostudzonej/ jeszcze ciepłej masy czekoladowej i wymieszaj.
7.Resztę schłodzonej śmietany ubij na sztywno i także dodaj do masy.
8.Wszystko delikatnie połącz mieszając rózga.
9.Do foremek w kształcie walca, wcześniej nasmarowanych olejem i posypanych cukrem pudrem nakładamy krążek biszkoptu, nakładamy rękawem cukierniczym krem z białej czekolady.
10.Na kremie układamy mrożone poziomki które smarujemy zastygającą galaretka truskawkową.
Komentarze