Torcik z rabarbarem i musem z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Kwaśny rabarbar i pysznie słodka i kremowa biała czekolada. Takiemu połączeniu trudno się oprzeć, a wszystko to bez pieczenia.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD:
    - herbatniki pełnoziarniste: 200 gramów
    - masło roztopione: 120 gramów
    WARSTWA RABARBAROWA:
    - rabarbar: 0.5 kilograma
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 3 łyżki
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - woda: 150 mililitrów
    WASTWA CZEKOLADOWA:
    - biała czekolada: 200 gramów
    - śmietana kremówka 30%: 750 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z rabarbarem i musem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. herbatniki pokruszyć. Zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuścić olejem. Wysypać masę herbatnikową i dokładnie ubić tworząc spód tortu. Odstawić do lodówki do zastygnięcia na ok. 1h.
  • 2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Rabarbar obrać i pokroić. W niewielkim garnku gotować rabarbar z 150ml wody i 3 łyżkami cukru waniliowego przez 10 minut. Po tym czasie masa powinna przypominać marmoladę. Zdjąć z kuchenki i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, przelać na spód z herbatników.
  • 3. Śmietanę mocno podgrzać, ale uważać, by się nie zagotowała, Czekoladę posiekać. Wrzucić do śmietany i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie chłodzić w lodówce przez ok 2h. Po tym czasie ubić mikserem na sztywno i wyłożyć na warstwę rabarbaru. Dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować