Torcik z masą ajerkoniakową i truskawkami

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Bardzo smaczny biszkoptowy torcik. Przekładany jest on masą zrobioną na bazie budyniu robionego z ajerkoniakiem. Świeże truskawki w środku i na wierzchu doskonale się tu komponują. Robiłam go już dwa razy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanki mąki krupczatki (typ 500)

    Krem ajerkoniakowy:
    350 ml mleka
    120 ml ajerkoniaku
    3/4 szklanki cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g masła

    Ponadto:
    ok.350-400 g świeżych truskawek
    6 kostek mlecznej czekolady

    Poncz:
    200 ml przegotowanej zimnej wody
    1 łyżka cukru
    Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Torcik z masą ajerkoniakową i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.
  • 2. Krem ajerkoniakowy:
    Do rondelka wlać szklankę (250 ml) mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać ajerkoniak i resztę mleka, dodać obie mąki, krótko zmiksować na jednolitą masę. Mleko zestawić z palnika, wlać, cały czas mieszając, masę ajerkoniakową. Rondel z powrotem wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund.
    Zostawić do całkowitego ostudzenia.
    Do miski włożyć miękkie masło, stopniowo, po 1 łyżce dodawać zimny budyń ajerkoniakowy, cały czas miksując.
  • 3. Poncz:
    Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
  • 4. Wykonanie:
    Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu.
    3/4 masy ajeroniakowej wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać. Na masę ułożyć połówki truskawek (kilka odłożyć do dekoracji), wcisnąć je w masę. Masę jeszcze raz wyrównać, przykrywając nią truskawki. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać. Wierzch udekorować pozostawionymi truskawkami i startą na tarce czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować