Torcik wiśniowy z czekoladą

0 (0 ocen)

lekki i przepyszny, szybko zniknął

Składniki:

  • CIASTO:
    - 5 dag masła (może być margaryna)
    - 3 jajka
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - szczypta soli
    - 6 łyżek mąki pszennej
    - 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 2 szklanki śmietany 30 %
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - słoik wiśni z kompotu
    - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 4 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    - 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    - 1/3 szklanki kremu czekoladowego - Nutella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik wiśniowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO - masło (margarynę) utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Miksując, dodać po 1 jajku. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec przez 20 minut w temp. 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
  • 2. MASA - Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuścić podgrzewając. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Wiśnie odsączyć z kompotu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z żelatyną, wiśniami i czekoladą.
  • 3. Przełożenie ciasta - ostudzone ciasto przekroić na 2 placki, jeden placek posmarować kremem czekoladowym i włożyć do tortownicy, drugi placek pokruszyć. Na placek z kremem czekoladowym wyłożyć masę śmietanową, posypać pokruszonym ciastem i polać czekoladą rozpuszczoną na parze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować