Wiśniowy torcik z cappuccino

  • wyświetlono: 1296 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

To pyszny torcik owocowy. Można go przygotować o każdej porze roku, nie zależnie od sezonu

Jaga85

Składniki

Tortownica 24 cm
Biszkopt:
• 3 duże jajka,
• 3 łyżki cukru,
• 1 płaska łyżka kakao,
• 2 kopiate łyżki mąki,
• Szczypta sody,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 0,5 łyżki oleju,
• Szczypta soli,
Dodatkowo:
• Około 3-4 łyżki marmolady różanej
Masa cappuccino:
• 0,5 litra mleka,
• 2 duże żółtka,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• Cukier do smaku (około 2 łyżki),
• 1 kostka masła,
• Około 4 łyżki sypkiego cappuccino

Jogurtowa masa:
• 400 ml jogurtu o smaku wiśniowym,
• 250 ml śmietanki 30%,
• 2 galaretki wiśniowe,
• 1 szklanka wody
Wiśniowa galaretka:
• 1 słoik kompotu z wiśni.
• 2 galaretki wiśniowe,
• Woda do dopełnienia (około 0,5 litra)

Sposób przygotowania przepisu:

Wiśniowy torcik z cappuccino

  • biszkopt przed pieczeniem1. Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy ze sobą. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dajemy stopniowo cukier. Gdy ten się już rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy dajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy ciasto na najmniejszych obrotach. Gotowe wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Upieczony studzimy.
  • posmarowany biszkopt2. Ostudzony biszkopt smarujemy marmoladą.
  • dodanie cappucino do masy3. Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy do zagotowania i słodzimy do smaku. Gotowy budyń studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. na koniec dodajemy cappuccino.
  • wyłożenie masy4. Całość dokładnie mieszamy.
    Gotową masę wykładamy na posmarowany marmoladą biszkopt.
  • dodanie jogurtu do śmietanki5. MASA JOGURTOWA: Galaretki wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo jogurt.
  • dodanie galaretki do masy 6. Na koniec wlewamy do całości lekko tężejącą galaretkę.
  • wylewanie masy jogurtowej na masę capuccino7. Całość wylewamy na masę cappuccino i odstawiamy do lodówki by masa stężała.
  • wylewanie galaretki na wiśnie8. Wiśnie odcedzamy. Po odcedzeniu uzyskujemy około 0,5 litry kompotu. Dolewamy do niego wodę i gotujemy (w sumie powinno być 1 litr ). W całości rozpuszczamy galaretkę. Studzimy.
    Na zastygniętej masie jogurtowej układamy wiśnie. Zalewamy je tężejąca galaretką i odstawiamy całość do zastygnięcia.

Porady

Natomiast w zbliżającym się sezonie truskawkowym można zrobić go na bazie jogurtu truskawkowego i z galaretką truskawkową. Zmieniając smak jogurtu i galaretki możemy wykonać go także z malinami, brzoskwiniami, jagodami itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortWiśniecapuccinolekki tort

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik wiśniowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik wiśniowy

Pyszny torcik,lekki,taki w sam...

Torcik czekoladowy z kremem wiśniowym

Dodane przez: Kameleon

Torcik czekoladowy z wiśniowym kremem z mascarpone

Wspaniałe, aromatyczne ciasto z...

TORCIK CAPPUCCINO

Dodane przez: sylwiak

TORCIK CAPPUCCINO

MÓJ MĄŻ UWIELBIA TO CIASTO :-)

Torcik waflowy cappuccino

Dodane przez: smak i uczucie

Torcik waflowy cappuccino

Taki łatwy, prosty i smaczny torcik...

Tort kawowy

Dodane przez: Neska

Torcik cappuccino

Zrobienie tego torciku jest bardzo...

mniam ;]

Dodane przez: mancia913

Torcik cappuccino

Pychotka :D

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE