Torcik urodzinowy dla Teściowej

5 (179 ocen)

Zapraszam serdecznie!

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cappuccino w proszku
    Masa:
    3 jajka
    150 g margaryny tortowej miękkiej
    ½ szklanki cukru
    50 ml likieru kukułka
    Nasączenie:
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    ¾ szklanki wrzątku
    Dekoracja:
    200 g kremówki
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    2 łyżeczki cappuccino w proszku
    Róże:
    70 g czekolady mlecznej
    1,5 łyżki miodu sztucznego
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik urodzinowy dla teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymieszać suche składniki 1. Biszkopt:
    Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz cappuccino. Wymieszać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
  • 2. Nasączenie:
    Kawę rozpuścić we wrzątku.
  • ostudzić ubite na parze jajka 3. Masa:
    Do miski wbić jajka, dodać cukier i lekko ubić. Wodę delikatnie zagotować w garnku i postawić miskę z jajkami. Ubijać na parze cały czas mieszając mikserem aż jajka zgęstnieją, zbieleją i potroją swoją objętość. Następnie zdjąć miskę z kąpieli wodnej i odstawić do ostygniecia, mieszając mikserem co 2-3 minuty.
  • dodać likier 4. Margarynę utrzeć na puch. Następnie partiami po jednej łyżce dodawać ostudzoną masę jajeczną cały czas mieszając. Potem cienkim strumieniem wlewać likier kukułkowy i miksować.
  • 5. Wykonanie:
    Na paterze położyć pierwszy krążek i zapiąć obręcz. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu i rozsmarować ½ masy maślano-jajecznej. Położyć drugi krążek i lekko docisnąć .Nasączyć. Nałożyć drugą połowę kremu i rozsmarować. Położyć ostatni krążek i nasączyć go. Odłożyć do lodówki na noc. ( podczas nakładania kremu na tort jest on odrobinę rozrzedzony ale podczas leżakowania w lodówce tężeje).
  • 6. Róże:
    W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Dodać miód i wymieszać. Na kartce do drukarki rozsmarować czekoladę i zostawić na 3-5 godzin ( pod spód dać drugą kartkę). Po tym czasie wyrobić czekoladę jak plastelinę i rozwałkować na placek. Kieliszkiem wycinać kółka, układać 5 kółek jeden na drugim i zwinać w rulonik. Przeciąć na pół i lekko rozchylić płatki. Drugi sposób na wykonanie róż: toczymy małą kuleczkę z czekolady. Wycinamy 5 kółek i oblepiamy je wokół kuleczki i lekko rozchylam płatki. Odłożyć do lodówki do stwardnienia.
  • 7. Dekoracja:
    Kremówkę ubić na sztywno z zagestnikiem i cukrem. Podzielić na pół i do jednej części dodać cappuccino. Ciemną masę rozsmarować na wierzchu tortu. Z reszty zrobić szprycą wzór kwiatka na bokach tortu. Białą czekoladą wypełnić boki tort.
    Na wierzchu ułożyć róże. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować