Torcik urodzinowy dla dziecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: 5jaj 1szkl.cukru kryształu 1szkl.mąki tortowej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, następnie dodawać powoli cukier i miksować aż się rozpuści. Dodaj po jednym żółtu ciągle miksując. Następnie dodaj budyń a potem mąkę z proszkiem. Masę wylej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni przez 45min. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części. Masa: 4 żółtka ubić na parze wraz z 15dag cukru. Zagotować 1 szkl. mleka z 10dag cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wrzącym budyniem zalać ubite żółtka. Utrzeć 2 kostki masła na puch a następnie po łyżce dodawać wystudzoną masę jajeczno-budyniową. Gotową masę odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie żeby deczko stwardniała a następnie przekładamy biszkopty. Dżem z czarnej porzeczki Do nasączania robię wodę+cukier+sok z cytryny lub woda + alkohol albo kawa + alkohol. Układamy biszkopt, nasączamy, wykładamy dżem masę, biszkopt, nasączamy masa, biszkopt nasączamy i masa. Obrabiamy boki i dekorujemy- to już według własnej potrzeby czy upodobań. Smacznego !!! naprawdę polecam
Komentarze