Torcik leśniczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Przygotować ciasto. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem i miękka margaryną. Dodać przesianą wraz z kakao i sodą mąkę, dodać jogurt. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg) i piec przez około 50 minut.
2.Upieczone ciasto wystudzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i powoli łyżką dodawać bardzo tężejącą już galaretkę. Dodać umyte i przebrane borówki i dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
3.Po tym czasie ciasto wyjąć i udekorować pozostałymi borówkami. Podawać zawsze schłodzone. Ciasto idealne na letnie dni.
Porady
Do masy można użyć również malin, jagód i poziomek.
Komentarze