Torcik leśniczego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kakaowe ucierane ciasto, w smaku przypominające ''murzynka'' z pianką o smaku owoców leśnych i borówkami. Dosłownie rozkosz podniebienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - kostka margaryny do pieczenia (''Kasia'' lub ''Palma'')
    - 2 szklanki maki pszennej
    - 6 jaj
    - 2 łyżki ciemnego dobrego kakao
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżka sody oczyszczonej
    - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    Pianka:
    - 2 galaretki o smaku owoców leśnych
    - 500 ml śmietanki tortowej 30% (dobrze schłodzonej)
    - 30 dag borówek ( ok. połowę odłożyć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik leśniczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik leśniczego 1. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Przygotować ciasto. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem i miękka margaryną. Dodać przesianą wraz z kakao i sodą mąkę, dodać jogurt. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (termoobieg) i piec przez około 50 minut.
  • Torcik leśniczego 2. Upieczone ciasto wystudzić.
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i powoli łyżką dodawać bardzo tężejącą już galaretkę. Dodać umyte i przebrane borówki i dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
  • Torcik leśniczego 3. Po tym czasie ciasto wyjąć i udekorować pozostałymi borówkami. Podawać zawsze schłodzone. Ciasto idealne na letnie dni.

Porady

Do masy można użyć również malin, jagód i poziomek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować