Risotto leśniczego

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie grzybów, polecam połączyć je z ryżem w kremowe risotto. Danie jest bardzo sycące, szybkie do przygotowanie, lekkie, idealne na obiad czy kolację. Smakuje nie tylko grzybiarzom :)

  • 40 min

Składniki:

  • ryż do risotto 100g,
    bulion (warzywny lub grzybowy) około 500ml,
    masło 1 łyżka,
    ugotowane leśne grzyby (maślaki, koźlaki, podgrzybki) 350g,
    1 cebula,
    masło 1 łyżka,
    posiekana natka pietruszki 2 łyżki,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto leśniczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto leśniczego 1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy chwilę aż ziarenka staną się szkliste.
  • Risotto leśniczego 2. Wówczas wlewamy chochlę bulionu i smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję i znowu smażymy. Postępujemy tak do momentu gdy ryż będzie miękki.
  • Risotto leśniczego 3. Ugotowane grzyby siekamy na większe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulkę i dodajemy grzyby, całość smażmy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
  • Risotto leśniczego 4. Gdy ryż będzie miękki dodajemy grzyby, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy od razu ozdobione natką. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak Podgrzybki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować