Torcik karpatkowy o smaku kiwi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto ptysiowe i orzeźwiający krem śmietanowy z kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm

    3/4 kostki masła
    1 1/4 szklanki wody
    1 1/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    szczypta soli
    6 dużych jaj

    Masa śmietanowa z kiwi
    3 sztuki dojrzałego kiwi
    1 galaretka kiwi
    1/2 szklanki wody
    1/2 litra śmietany 36%
    3 łyżki cukru
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik karpatkowy o smaku kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01g2v7q 1. Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.
  • image-28n58ri 2. Krem:
    Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
  • image-1hwrrkq 3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki.
    Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Kiwi Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować