Przygotowanie domowego kisielu jest dziecinnie proste – jego bazą są owoce (lub owocowy sok) i mąka ziemniaczana. Polecam zielony kisiel w czarne kropki – smaczny i orzeźwiający – z dodatkiem kiwi.
Kisiel o smaku kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce kiwi obieramy i kroimy w grubą kostkę. Rozdrabniamy je za pomocą blendera na mus. Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody i dodajemy cukier, zagotowujemy. W pozostałej wodzie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną tak, aby nie było grudek. Na gotującą się wodę wlewamy rozrobioną mąkę, mieszamy i gotujemy 1 minutę. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy mus z kiwi, mieszamy. Kisiel jest już gotowy. Rozlewamy go do miseczek i podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy podać go z kleksem bitej śmietany.
Życzę smacznego :-)
Komentarze