torcik jabłkowo-miętowy

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

.Jeśli lubicie orzeźwiające smaki, to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Lekkie,wilgotne, trochę kwaskowate, z wyczuwalną nutą mięty. Biszkopt nasączony galaretką, jabłkowo-miętowy mus i lekki krem tworzą bar

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 26 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    3 małe jajka (lub dwa duże)
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na mus:
    6 dużych jabłek
    2 łyżki cukru
    2 opakowania galaretki jabłkowo-miętowej
    na krem:
    400 ml mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    2 łyżki cukru
    100 g miękkiego masła
    na wierzch:
    1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Torcik jabłkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180*C. Po wystudzeniu zdjąć delikatnie "skórkę" z wierzchu biszkopta.
  • 2. Jabłka obrać,pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem i zalać szklanką wody. Gotować kilka minut aż zmiękną. Następnie za pomocą blendera rozdrobnić na mus. Wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną ale nie stężałą masę jabłkową wylać na biszkopt (biszkopt wchłonie część masy, dzięki czemu będzie wilgotny). Odstawić do całkowitego stężenia. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Krem wyłożyć na masę jabłkową i wstawić ciasto do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować