Torcik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm i pieczemy 30-40 min w temp 180 st.
(Tak samo robimy drugi biszkopt)
2.Masa chałwowa:
Masło rozkręcić mikserem na białą masę i stopniowo dodawać chałwę cały czas miksując
3.Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (zostawić okruszki, przydadzą się do obsypania boków).
Włożyć jeden placek do tortownicy i nasączyć. Posmarować 1/4 słoiczka dżemu. Przełożyć 1/4 masy i wyłożyć 1/3 wiśni. Postępować dalej tak samo.
Wierzch i boki także posmarować masą.
Wierzch udekorować czekoladą a boki okruszkami biszkoptu.
Schłodzić.
Komentarze