Torcik bombonierka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Krem cytrynowy: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i wystudzić. Stopniowo dodawać do utartego z masłem budyniu.
3.Krem czekoladowy: jajka ubijamy na parze z cukrem (podczas ubijania dno miski z jajkami nie może stykać się z wodą). Dodajemy kakao. Gdy masa będzie dobrze ubita i ciepła zdejmujemy ją znad pary. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i studzimy ciągle mieszając. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimne jaja. Dokładnie ucieramy.
4.Wiśnie osączamy z kompotu, galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody.
5.przełożenie: biszkopt – krem cytrynowy – na kremie układamy ptasie mleczko na przemian z wiśniami i zalewamy galaretką – gdy galaretka stężeje nakładamy krem czekoladowy i przykładamy drugą częścią biszkopta – ciasto dekorujemy polewą
Komentarze