Torcik bombonierka

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Spontaniczne ciasto z wykorzystaniem składników które miałam. Może posłużyć jako tort. Nieźle się prezentuje :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 23x38 cm):
    8 jajek
    30 dag cukru
    10 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem cytrynowy:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    2 szklanki mleka
    kostka masła (200 g)
    1 galaretka cytrynowa

    krem czekoladowy:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 pełna łyżka kakao
    1 gorzka czekolada (100 g)
    kostka masła (200 g)

    dodatkowo:
    400 g ptasiego mleczka czekoladowego
    2 galaretki wiśniowe
    wiśnie w kompocie (ja użyłam słoik 700 ml)
    polewa czekoladowa


Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Torcik bombonierka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Krem cytrynowy: szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i wystudzić. Stopniowo dodawać do utartego z masłem budyniu.
  • 3. Krem czekoladowy: jajka ubijamy na parze z cukrem (podczas ubijania dno miski z jajkami nie może stykać się z wodą). Dodajemy kakao. Gdy masa będzie dobrze ubita i ciepła zdejmujemy ją znad pary. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i studzimy ciągle mieszając. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimne jaja. Dokładnie ucieramy.
  • 4. Wiśnie osączamy z kompotu, galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody.
  • 5. przełożenie: biszkopt – krem cytrynowy – na kremie układamy ptasie mleczko na przemian z wiśniami i zalewamy galaretką – gdy galaretka stężeje nakładamy krem czekoladowy i przykładamy drugą częścią biszkopta – ciasto dekorujemy polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem cytrynowy Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować