Tęczowe ciasto

4.51 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatne, miękkie,kolorowe i pyszne.Ciasto jest łatwe do przygotowania, aczkolwiek troche pracochłonne.Jest bardzo wydajne i cieszy oko i podniebienie kazdego kto go sprobuje.Polecam!

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    8 bialek,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1/2 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki maku,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia.

    Ciasto żółte:
    8 żółtek,
    2 jaja,
    3/4 szklanki cukru pudru,
    3/4 szklanki mąki,
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kakaowe:
    3 jaja,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 lyżki oleju,
    2 łyzeczki kakao

    Masa:
    660 ml śmietany 30%,
    1 galaretka truskawkowa,
    1 galaretka agrestowa,
    odrobina barwnika czerwonego.
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Ciasto

Tęczowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie ciasta nalezy upiec na blaszce ok 22-32cm
    Ciasto makowe:
    Bialka ubijamy na sztywna pianę,dodajemy cukier,miksujemy dokładnie.Nastepnie dosypujemy stopniowo mąkę wymieszana z proszkiem i na koniec mak.Delikatnie mieszamy i wykladamy na blaszkę.Pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.
  • 2. Ciasto żółte:
    Żółtka z jajami ucieramy z cukrem na puch.Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem.Wylewamy na blaszke,pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
  • 3. Ciasto kakaowe:
    Bialka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier,żółtka.Make mieszamy z proszkiem i kakao i powoli wsypujemy do ubitych jaj.Delikatnie mieszamy.Na koniec wlewamy olej.Biszkopt wylewamy na blaszke i pieczemy ok 20 minut w 160 stopniach.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy-kazda osobno w 1/2 szklanki wrzątku.Studzimy. do momentu,az zacznie tężeć.
  • 5. Ciasto żółte wykładamy na blaszkę.
    330 ml śmietany 30% ubijamy, gdy zacznie robic sie gęsta dolewamy powoli galaretkę czerwną, miksujemy chwilkę, dosypujemy barwnik(mozna pominąc) i wylewamy masę na ciasto żółte.Na masę wykładamy biszkopt kakaowy.
    330 ml śmietany ubijamy, gdy zacznie gęstniec dolewamy powoli zieloną galaretkę i miksujemy.Mase wylewamy na biszkopt kakaowy i przykrywamy ciastem makowym.
    Chłodzimy w lodowce co najmniej 3 godziny.

Porady

Kolory galaretek mozna wybierac wedle uznania. Składanie ciasta takze mozemy zrobic w innej kolejnosci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 15.09.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=127 KH_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować