Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i schłodzić.
2.Formę ( 20 cm ) posmarować lekko masłem. Ciasto rozwałkować i wylepić dno i boki formy. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i podpiec 15 min. w temp. 190 stopni.
3.Masło rozgrzać na patelni i dodać posiekany drobno czosnek. Dodać umyty szpinak i mieszając chwilę razem smażyć do odparowania płynu. Jajka ze śmietaną rozmieszać, dodać szpinak, posiekany szczypiorek i ser pokrojony w kostkę. Doprawić pieprzem mielonym i wymieszać.
4.Wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40 minut.
Komentarze