Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożony szpinak wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy, dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową, wciskamy czosnek smażymy na małym ogniu. Dodajemy sól, serek topiony. Mieszamy i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietanę i masło. Gdy liście są miękkie zestawiamy z ognia.
2.Na blat wsypujemy mąkę dodajemy sól i margarynę. Siekamy wszystko nożem. Na środku robimy dziurkę i wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto. Gdy jest elastyczne dzielimy na pół i wałkujemy na dwa placki wielkości formy do tart. Foremkę smarujemy olejem rzepakowym. Wykładamy jeden placek i przyciskamy do brzegów formy, nakładamy farsz szpinakowy. Z drugiego placka wycinamy paski i układamy szachownice na farszu. Pieczemy ok 30minut. Podajemy z sosem czosnkowym i sałatą
Porady
Gdy szpinak wyłożymy do formy możemy go zalać roztrzepanymi jajkami, żeby tarta była bardziej zwięzła.
Komentarze