Tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Często gotuje bezmięsne obiady

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • FARSZ SZPINAKOWY:
    400 g mrożonego szpinaku
    1 serek topiony naturalny
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soli
    5 ząbków czosnku
    łyżka masła
    łyżka śmietany 18%
    OLEJ RZEPAKOWY

    CIASTO:
    200 g margaryna
    7 łyżek wody
    1 łyżeczka soli
    2,5 szklanki mąki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy, dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową, wciskamy czosnek smażymy na małym ogniu. Dodajemy sól, serek topiony. Mieszamy i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietanę i masło. Gdy liście są miękkie zestawiamy z ognia.
  • 2. Na blat wsypujemy mąkę dodajemy sól i margarynę. Siekamy wszystko nożem. Na środku robimy dziurkę i wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto. Gdy jest elastyczne dzielimy na pół i wałkujemy na dwa placki wielkości formy do tart. Foremkę smarujemy olejem rzepakowym. Wykładamy jeden placek i przyciskamy do brzegów formy, nakładamy farsz szpinakowy. Z drugiego placka wycinamy paski i układamy szachownice na farszu. Pieczemy ok 30minut. Podajemy z sosem czosnkowym i sałatą

Porady

Gdy szpinak wyłożymy do formy możemy go zalać roztrzepanymi jajkami, żeby tarta była bardziej zwięzła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Szpinak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować