Tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tarta dla tych którzy kochają szpinak pod każdą postacią :)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    2 jajka
    150g margaryny
    300g mąki
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    farsz:
    450g szpinaku rozdrobnionego
    150ml śmietanki 30%
    2 jajka
    szczypta gałki muszkatołowej
    150g fety
    sól morska
    pieprz cytrynowy
    3 ząbki czosnku
    5 pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
  • 2. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu aby się rozmroził. Fetę kroimy w kawałki (kawałek fety pozostawiamy na górę do posypania tarty), czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do rozmrożonego już szpinaku. Mieszamy. Dodajemy pieprz, można również posolić gdy jest nam za mało. Studzimy. Śmietankę i jajka wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy do szpinaku i mieszamy.
  • 3. Nasz farsz szpinakowy wylewamy na tartę, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Pieczemy około 30min w 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować