Tarta z wiśniami w kremie z białą czekoladą

4.49 (148 ocen)

  • Dla 8 osób

Kwaskowe wiśnie w delikatnym kremie z białą czekoladą, do tego chrupkość migdałów- razem tworzą idealne ciasto na letni deser.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    200 g mąki
    50 g zmielonych migdałów
    150 g masła
    jajko,
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    3 jajka
    40 g cukru
    150 g białej czekolady
    250 ml śmietany słodkiej 18%
    ½ kg wiśni wydrylowanych
    4 biszkopty
    garśc płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z wiśniami w kremie z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
    Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty, ponakuwać spód widelcem i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
    Po wyjęciu wyłożyć ciasto folią alumieniową, wysypać fasolą lub ryżem i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, zdjąć folię i obciążenie i piec kolejne 10 minut.

    Zmiksować jajka z cukrem. Śmietanę podgrzać w rondelku razem z czekoladą na małym ogniu –ciągle mieszać do rozpuszczenia czekolady (nie doprowadzić do zagotowania). Śmietanę z czekoladą lekko przestudzić, następnie wymieszać z jajkami.
    Na podpieczonym spodzie tarty rozkruszyć biszkopty. Wyłożyć wiśnie i zalać kremem. Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 70 stopni przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować