Tarta z kwiatami cukinii

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Efektowna tarta z nadziewanymi kwiatami cukinii.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • * opakowanie ciasta francuskiego
    * 500 g serka ricotta
    * skórka starta z 1 cytryny
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * 2 jajka
    * 5 suszonych pomidorów
    * 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach
    * 1 mała cebula
    * 2 ząbki czosnku
    * czubryca, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Faszerowane

Tarta z kwiatami cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w małą kostkę, podsmażamy na patelni, dodajmy drobno posiekane ząbki czosnku oraz startą na dużych oczkach cukinię. Doprawiamy czubrycą (1 łyżeczka), pieprzem, solą. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy i podpiekamy pod obciążeniem ok. 7-10 min, w temp. 200 st.
  • 3. Ser ricotta mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i 2 roztrzepanymi jajkami. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz. Z tej porcji odkładamy ilość potrzebną do nadziania kwiatów cukinii (ok. 8 łyżek).
  • 4. Odłożoną masę serową mieszamy z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy. Nadziewamy ostrożnie kwiatki cukinii.
  • 5. Przestudzoną cukinię mieszamy z pozostałą masą serową, Wyciągamy podpieczony spód z piekarnika. Na spodzie rozsmarowujemy cienką warstwę masy serowo-cukiniowej.
  • 6. Następnie układamy nafaszerowane kwiaty cukinii i przerwy między nimi wypełniamy masą serowo-cukiniową. Kwiaty cukinii smarujemy delikatnie z wierzchu olejem, aby się nie spaliły.
  • 7. Pieczemy ok. 25 min, aż do ścięcia się masy. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Porady

Przed nadzianiem kwiatów cukinii ostrożnie usuwamy środki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować