Tarta z kwiatami cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w małą kostkę, podsmażamy na patelni, dodajmy drobno posiekane ząbki czosnku oraz startą na dużych oczkach cukinię. Doprawiamy czubrycą (1 łyżeczka), pieprzem, solą. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy i podpiekamy pod obciążeniem ok. 7-10 min, w temp. 200 st.
3.Ser ricotta mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i 2 roztrzepanymi jajkami. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz. Z tej porcji odkładamy ilość potrzebną do nadziania kwiatów cukinii (ok. 8 łyżek).
4.Odłożoną masę serową mieszamy z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy. Nadziewamy ostrożnie kwiatki cukinii.
5.Przestudzoną cukinię mieszamy z pozostałą masą serową, Wyciągamy podpieczony spód z piekarnika. Na spodzie rozsmarowujemy cienką warstwę masy serowo-cukiniowej.
6.Następnie układamy nafaszerowane kwiaty cukinii i przerwy między nimi wypełniamy masą serowo-cukiniową. Kwiaty cukinii smarujemy delikatnie z wierzchu olejem, aby się nie spaliły.
7.Pieczemy ok. 25 min, aż do ścięcia się masy. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Porady
Przed nadzianiem kwiatów cukinii ostrożnie usuwamy środki.
Komentarze