Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki do miski. Cukinię obieramy ze skórki i zostawiamy tylko tą część bez pestek. Również ucieramy ją na tarce.
2.Odsączamy przez sitko soki z ziemniaków i cukinii, przyciskając je trochę ręką. Przekładamy do miski. Solimy, pieprzymy. Mieszamy. Dodajemy dwa lekko ubite jajka i 2,5 łyżki mąki. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
3.Na rozgrzana patelnię wykładamy łyżką ciasto, lekko dociskając i formując placki. Smażymy aż się zarumienią na złoto. Wtedy są już gotowe;)
Porady
Placki można urozmaicić podając je z sosem. Propozycja:
Jogurt grecki wymieszać z pieprzem, bazylią, szczyptą soli, ziołami prowansalskimi i 2 ząbkami czosnku.
Przepyszny;]
Komentarze