Składniki na formę do tarty o wym.28cm
Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
pół kostki masła 100g
szczypta soli
ok. 2/3 szklanki zimnej wody
nadzienie:
1 pierś z kurczaka,
200g pieczarek,
200 g szynki pokrojonej w kostkę
1 cebula,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
200g żółtego sera
zioła prowansalskie,
3-4 łyżki oleju,
sól i pieprz
Tarta z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, wody i soli zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w małą kostkę. Cebulę usmażyć na oleju,dodać pieczarki i chwilę dusić. Pierś pokroić na małe kawałki i usmażyć na odrobinie oleju na patelni. Przełożyć do pieczarek, dosmaczyć solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi, dołożyć szynkę i razem wszystko wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut. Na ciasto rozłożyć farsz. Jajka wymieszać ze śmietaną i wylać na wierzch farszu. Posypać startym serem i piec ok.25 minut w temp. 180 S C Smacznego :)
Komentarze