Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką

4.48 (141 ocen)

Tarta jest pyszna. Chrupiąca, nie za słodka, dzięki owocom nie jest też za sucha...

Składniki:

  • Ciasto:
    jajko,
    150g masła lub margaryny,
    300g mąki pszennej,
    3 łyżki cukru pudru,
    4 łyżki śmietany 12%.

    Masa owocowa:
    1/2 kg jabłek,
    1/2 kg rabarbaru,
    3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków,
    czubata łyżka mąki pszennej,
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka cynamonu.

    Kruszonka:
    1i1/2 szkl. płatków owsianych,
    1/4 szkl. cukru,
    60g masła lub margaryny,
    1/2 łyżeczki cynamonu.
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, rabarbar oczyścić. Pokroić w kostkę. Zmieszać z cukrem, mąkami oraz cynamonem. Odstawić na 15min, by owoce puściły sok. Następnie wyłożyć na podpieczony spód.
  • 3. Masło stopić, wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40-25min w temp. 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Płatki Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować