Tarta z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z masłem i solą , przekładamy do miski , dodajemy wodę i szybko zagniatamy.
Ciasto zawijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
Pokrojoną w plastry cukinię posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem , podsmażamy na rozgrzanej oliwie i osączamy na papierowym ręczniku.
2.Osobno szklimy na oleju pokrojona w plastry cebulę.
3.Obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 220 st. C.
4.Na podpieczonym spodzie rozkładamy pomidory , ostudzoną cukinię i cebulę.
5.Jogurt , śmietanę i przyprawy mieszamy z mąką i polewamy warzywa.
6.Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy 40 minut w 180-190 st.C.
Podajemy na gorąco lub na zimno.
Komentarze