Tarta sernikowa z owocami lata

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wnętrze o delikatnym, śmietankowym wyrazie z plamkami kwaśnych owoców. Na idealnym kruchym spodzie. Perfekcyjne na pikniki i do popołudniowej kawy. Można wrzucić ulubione owoce, które teraz piętrzą się na targach i w zieleniakach.

  • 45 min

Składniki:

  • 250g mąki
    125g masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
    1 jajko
    2 czubate łyżeczki cukru pudru
    1/2 łyżeczki soli
    40ml zimnej wody

    200g dwukrotnie mielonego twarożku
    200g śmietany 18%
    200g jogurtu (najlepiej greckiego, ale naturalny też się sprawdzi)
    130g cukru pudru (można dosłodzić do smaku)
    2 duże jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/migdałów (w ostateczności olejek)
    2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 czubata lyżeczka mąki pszennej

    3-4 garście owoców (najlepsze będą jagody, borówki, maliny, jeżyny, ale brzoskwinie czy morele, w plastrach też będą świetne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Tarty Desery

Tarta sernikowa z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko.Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę.Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
    Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. Utworzyć z niego kulę, owinąć w folię i schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
  • 2. W tym czasie przygotować nadzienie: Wszystkie składniki (poza owocami) dokładnie wymieszać lub zmiksować (ale nie ubijać).
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę (ja używam silikonowej, więc nie muszę niczym smarować; jeśli jednak używacie ceramicznej, szklanej lub metalowej wysmarujcie masłem i wysypcie bułką tartą. Nakłuć widelcem.
  • 4. Na spód wyłożyć owoce i zalać masą. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C i piec 10 minut (grzanie dolne), zmniejszyć temperaturę do 170'C i piec aż do stężenia nadzienia (grzanie góra-dół). Najlepiej smakuje schłodzona przez noc w lodówce.

Porady

To mój ulubiony przepis na ciasto kruche do tart- wykorzystuje całe jajko, więc nie mam mowy o nadmiernej sypkości i piaskowatości ciasta, idealnie się kroi i nie nasiąka nadzieniem. Do tart wytrawnych zmniejszyć ilość cukru do 1 płaskiej łyżeczki. Sprawdzi się w każdej smakowej wariacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować