Tarta cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne ciasto do kawy

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki
    50 g cukru
    120 g zimnego masła
    1 żółtko
    tłuszcz do formy

    krem:
    2 cytryny
    4 jajka
    200 g cukru
    125 ml śmietany 30%

    syrop:
    1 cytryna
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Tarty Ciasto

Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i schłodzić przez 30 min. Formę do tarty (26 cm) natłuścić, wylepić ciastem dno i brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku o temp. 180 st.C przez 15 min.
    Krem: cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na kremową masę. Śmietanę ubić na sztywno i razem ze skórką cytrynową i sokiem dodać do masy. Krem wyłożyć na ciasto i piec 25 min.
    Syrop: cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. 6 łyżek wody i cukier zagotować, dodać plastry cytryny i gotować razem 5 min. Plastry wyjąć, syrop gotować aż zgęstnieje. Plastry cytryny wyłożyć na tartę, skropić syropem. Tartę schłodzić. Można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować