Tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i schłodzić przez 30 min. Formę do tarty (26 cm) natłuścić, wylepić ciastem dno i brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku o temp. 180 st.C przez 15 min.
Krem: cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić z cukrem na kremową masę. Śmietanę ubić na sztywno i razem ze skórką cytrynową i sokiem dodać do masy. Krem wyłożyć na ciasto i piec 25 min.
Syrop: cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. 6 łyżek wody i cukier zagotować, dodać plastry cytryny i gotować razem 5 min. Plastry wyjąć, syrop gotować aż zgęstnieje. Plastry cytryny wyłożyć na tartę, skropić syropem. Tartę schłodzić. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze