250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
5 g soli
50 ml wody
nadzienie:
400 g obranej cebuli
100 g masła
2 laski kiełbasy lub boczek do smaku
zioła prowansalskie
pieprz
3-4srednie ziemniaki podobnej wielkości
gałka muszkatołowa
przyprawa do ziemniaków
ser żółty
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
2.Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart lub tortownice o średnicy 24 cm. Nadmiar ciasta odkroić zostawiając brzeg około 2cm
3.Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wsypać fasole i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec kolejne 10-15 minut. aż się zarumieni . Po upieczeniu ostudzić.
4.farsz:
W tym czasie przygotowujemy farsz,obieramy i gotujemy ziemniaki,obraną cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni na maśle pod przykryciem na złoty kolor,dodać zioła prowansalskie, pieprz, odrobinę soli.
5.Na drugiej patelni zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę dodać do cebuli, wymieszać.
6.Farsz nakładać na ciasto, pokroić ziemniaki w cienkie plasterki i układać na farszu z cebuli i kiełbasy, posypać przyprawą do ziemniaków i startą gałką muszkatołową,posypać startym serem żółtym-zapiec tak aby ser się rozpuścił.
Porady
fasolę którą używamy w trakcie pieczenia ciasta (aby ciasto nie rosło,a ścianki nie opadały) można używać wielokrotnie.
Komentarze