Talerz obfitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Mieloną paprykę mieszamy z 5 łyżeczkami oleju i polewamy mięso. Chłodzimy 15 minut.
2.Pieczarki oczyszczamy. Cebulę obieramy. Pozostałe warzywa myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w paski, cukinię w plastry, pieczarki i pomidory w ósemki, a cebulę w piórka. Sałatę rwiemy na kawałki.
3.Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Zioła myjemy, osuszamy i siekamy. Ocet, oliwę i musztardę mieszamy ze 100 ml wody i cukrem. Dodajemy zioła i czosnek. Doprawiamy i mieszamy.
4.Mięso rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy warzywa (oprócz sałaty i pomidorów). Przykrywamy i dusimy. Gdy warzywa będą
miękkie, dodajemy pomidory i mieszamy. Danie wykładamy na sałatę i polewamy sosem.
Komentarze