Klopsiki w warzywach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotować zaczęłam po ślubie. Lubię rozszerzać domowe menu.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 40 dag makaronu
    ● puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
    ● 2 marchewki
    ● 2 pietruszki
    ● kawałek selera
    ● 2 kiszone ogórki
    ● 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ● 3 łyżki śmietany
    ● mąka ● bułka tarta
    ● jajko
    ● łyżka masła
    ● 1/2 l bulionu
    ● sól, pieprz
    ● 2 ząbki czosnku
    ● olej do smażenia

Klopsiki w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z jajkiem,
    solą, pieprzem i zmiażdżonym
    czosnkiem. Wsypując
    bułkę, wyrabiamy na jednolitą
    masę. Makaron gotujemy.
  • 2. Marchewki, pietruszki i selera
    obieramy i kroimy w słupki.
    Podsmażamy na maśle.
  • 3. Na drugiej patelni smażymy
    pomidory, rozgniatamy. Wlewamy
    bulion i chwilę dusimy.
    Sos przecieramy przez sito
    i dodajemy włoszczyznę.
  • 4. Ogórki obieramy i kroimy
    w słupki. Podsmażamy na
    maśle. Przekładamy do sosu.
    Dodajemy koncentrat i śmietanę.
    Doprawiamy do smaku. Mieszając, dusimy jeszcze
    chwilę.
  • 5. Z mięsa formujemy klopsiki.
    Obtaczamy w mące i smażymy
    na rozgrzanym oleju.
    Wkładamy do sosu. Mieszamy.
    Podajemy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy