Tajemnicze ule

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam wszystko co ma aromat korzenny i smak rumowy bo uwielbiam Święta Bożego Narodzenia, a te właśnie ule smakują bardzo świątecznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1.Ciasto: 50 dag mąki tortowej , 10 dag cukru pudru,15 dag masła , 10 dag miodu, 1 jajko, 1 i 1/2 łyżeczki sody, kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto-dodawać powoli tak by uzyskac ciasto podobne do pierogowego), słoiczek powideł

    2.Nadzienie do kulek:1/2 szklanki orzechów włoskich,1/2 szklanki żurawiny suszonej,1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki pokrojonych śliwek suszonych, 1,2 szklanki miodu i 5 łyżek rumu.

    3.2 galaretki poziomkowe( rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody)

    4.2 budynie waniliowe( ugotować jak w przepisie tyle że w 3 szklankach mleka)

    5.4 paczki herbatników (nasączyć rumem ułożyc na budyniu.)

    6. Przygotować polewe.

    3 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    100g margaryny lub masła
    4 kopiate łyżki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Tajemnicze ule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Masło pokruszyć wymieszać z mąką, cukrem,jajkiem,śmietaną,miodem.Ciasto podzielić na dwie równe części.Jedną rozwałkować , posmarować powidłami.

    .W garnku wymieszać bakalie z miodem,dolać rum i podgrzewać na wolnym ogniu około 5 min,przestudzić.

    .Drugą część ciasta rozwałkować i wycinąc szklanką krązki , nadziać bakaliami i formować kulki .Powinno powstać około 7 rzędów po 4 kulki.Kulki ułożyć na na cieście posmarowanym powidłami.i upiec w 180 stopniach około 45 min.Wystudzić
    .
    .Jak będzie tężeć wyłożyć , pomiędzy kulki na całe ciasto ,schłodzić.

    Do gorącego budyniu dodać 2 sypkie galaretki cytrynowe i poł kostki masła ,zmiksować około 2 min.Kiedy krem będzie bardzo letni wyłożyć na galaretke tak by pokryła wystające kule.

    Wodę zagotować z cukrem, dodać margarynę i rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Wymieszać bardzo dokładnie tworząc gładką lśniącą masę. Lekko wystudzić i polać ciasto.Schłodzić.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po 24 godz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować