Aromatyczne ciasto jabłkowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Wyjątkowo smaczne ciasto, na uroczystości rodzinne i nie tylko.

Składniki:

  • Ciasto 1
    .
    2 kg jabłek
    4 żółtka
    15 dag masła
    30 dag mąki tortowej
    1 łyżka cukru pudru
    4 dag drożdży
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    cynamon(pół opakowania)
    bułka tarta(kilka łyżek)
    1 galaretka cytrynowa
    1 dżem porzeczkowy

    Biszkopt orzechowy

    8 jajek
    1 szklanka. mąki pszennej tortowej
    15 dag cukru
    15 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:


    2 szklanka mleka
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    1 budyń śmietankowy
    1 masło

    Polewa:

    18 dag posiekanych orzechów
    15 dag cukru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    15 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Aromatyczne ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto 1
    Drożdże wymieszać z cukrem, masło posiekać z mąką, wymieszać ze śmietaną , żółtkami, dodać drożdże dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na blachę , posypać bułką tartą. Jabłka
    zetrzeć na tarce wymieszać z suchą galaretką. Wyłożyć na blaszkę obficie posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 35 minut do lekkiego zarumienienia.
    Biszkopt

    Białka ubić na sztywno z cukrem , dodać żółtka dalej ubijając. Dodać mąke . proszek do pieczenia , orzechy dobrze i delikatnie wymieszać.
    upiec 170 stopni około 25 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

    Masa budyniowa

    3/4 szkl mleka odlać(w tym wymieszać budyń z mąką) resztę zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje.
    Jak budyń jest już letni to dodajemy po trochu masło i miksujemy. Można dodać odrobine cytryny.

    Polewa wszystkie składniki wymieszać chwilke pogotować.

    Składnie ciasta
    Biszkopt orzechowy posmarować dżemem wyłożyć połowe kremu budyniowego , na to ciasto z jabłkami ,posmarować dżemem ,połowa masy budyniowej , biszkopt orzechowy.Na góre rozsmarować polewe orzechową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować