Aromatyczne ciasto jabłkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto 1
Drożdże wymieszać z cukrem, masło posiekać z mąką, wymieszać ze śmietaną , żółtkami, dodać drożdże dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na blachę , posypać bułką tartą. Jabłka
zetrzeć na tarce wymieszać z suchą galaretką. Wyłożyć na blaszkę obficie posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 35 minut do lekkiego zarumienienia.
Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem , dodać żółtka dalej ubijając. Dodać mąke . proszek do pieczenia , orzechy dobrze i delikatnie wymieszać.
upiec 170 stopni około 25 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.
Masa budyniowa
3/4 szkl mleka odlać(w tym wymieszać budyń z mąką) resztę zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje.
Jak budyń jest już letni to dodajemy po trochu masło i miksujemy. Można dodać odrobine cytryny.
Polewa wszystkie składniki wymieszać chwilke pogotować.
Składnie ciasta
Biszkopt orzechowy posmarować dżemem wyłożyć połowe kremu budyniowego , na to ciasto z jabłkami ,posmarować dżemem ,połowa masy budyniowej , biszkopt orzechowy.Na góre rozsmarować polewe orzechową
Komentarze