Szynkówka faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.
2.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju jak cebula się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki i przysmażamy
3.Odkładamy do miski wystudzoną kaszę gryczaną i 1/4 cebuli z pieczarkami . Dodajemy pieprz i sól do smaku . Na koniec dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.Szynkę płuczemy i rozcinamy tak aby po zszyciu boków powstał możliwie duża kieszonka. Zszywamy (potrzebna jest długa igła i nitka)lub używamy wykałaczek tak aby pozostawić otwór, przez który będzie można włożyć farsz. Wkładamy przygotowany farsz do środka szynki i zaszywamy szynkę
4.Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pozostałą część smażonej cebuli i pieczarek. Szynkę nacieramy czosnkiem i solą (ok. 1/2 łyżeczki). Układamy szynkę po środku (zszyciem lub wykałaczkami na dół). Wokół układamy listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony w paski boczek. Całość posypujemy jeszcze solą.
5.Podlewamy wodą (tak aby spód szynki był zanurzony na ok. 2 cm). Wstawiamy do piekarnika i włączmy piekarnik ustawiając temperaturę na 180 st. C. pieczemy ok. 2 godzin.Po upieczeniu usunąć z szynki nici lub wykałaczki po pokrojeniu polewać powstałym sosem.
Komentarze