Szybki Tort Krówka

4.5 (165 ocen)

łatwy do wykonania

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    6 jaj
    6 łyżek gorącej wody
    200 g cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    120 g mąki pszennej
    120 g mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    1 masło
    2 budynie waniliowe z cukrem 0,5
    Masa krówkowa:
    Gotowa masa krówkowa w puszce
    Bita śmietana:
    Śmietana tortowa w kartoniku 500 g
    2 śmietan-fixy
    Cukier puder
    Dodatkowo:
    Brzoskwinie w puszce
    Do dekoracji:
    Kolorowe galaretki np. malinki i wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Szybki tort krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubijamy z gorącą wodą, cukrem i cukrem waniliowym ok. 5 min. Do uzyskania jasnego kremu. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy na masę jajeczną, mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy na ściereczkę, po ok. 10 min. Kroimy go na cztery części.
    Masa budyniowa:
    Z litra mleka odlewamy szklankę, a na reszcie mleka gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze pokojowej. Miksujemy masło i dodajemy do niego po łyżce budyniu- wcześniej delikatnie zdejmujemy z ostudzonego budyniu kożuch, by w masie nie było grudek.
    Masa krówkowa:
    Gotowa masa krówkowa z puszki
    Bita śmietana:
    Schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy dwa śmietan-fixy do zgęstnienia. Na końcu dodajemy trochę cukru pudru według własnego smaku słodkości.
    Przekładanie biszkoptu:
    Zaczynając od spodu nasączamy biszkopt sokiem z brzoskwiń, smarujemy masę budyniową, przykładamy kolejny blat biszkoptu, nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy masą krówkową, przykładamy blatem biszkoptowym, nasączamy sokiem z brzoskwiń, kładziemy plasterki brzoskwiń, smarujemy bitą śmietaną, przykładamy wierzchnim blatem biszkoptowym i też go nasączamy sokiem z brzoskwiń. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną, kładziemy dekoracyjnie kolorowe galaretki i posypujemy wiórkami. Smaki rewelacyjnie się ze sobą łączą, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować