Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
6 łyżek gorącej wody
200 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masa budyniowa:
1 litr mleka
1 masło
2 budynie waniliowe z cukrem 0,5
Masa krówkowa:
Gotowa masa krówkowa w puszce
Bita śmietana:
Śmietana tortowa w kartoniku 500 g
2 śmietan-fixy
Cukier puder
Dodatkowo:
Brzoskwinie w puszce
Do dekoracji:
Kolorowe galaretki np. malinki i wiórki kokosowe
Szybki tort krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubijamy z gorącą wodą, cukrem i cukrem waniliowym ok. 5 min. Do uzyskania jasnego kremu. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy na masę jajeczną, mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy na ściereczkę, po ok. 10 min. Kroimy go na cztery części.
Masa budyniowa:
Z litra mleka odlewamy szklankę, a na reszcie mleka gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze pokojowej. Miksujemy masło i dodajemy do niego po łyżce budyniu- wcześniej delikatnie zdejmujemy z ostudzonego budyniu kożuch, by w masie nie było grudek.
Masa krówkowa:
Gotowa masa krówkowa z puszki
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy dwa śmietan-fixy do zgęstnienia. Na końcu dodajemy trochę cukru pudru według własnego smaku słodkości.
Przekładanie biszkoptu:
Zaczynając od spodu nasączamy biszkopt sokiem z brzoskwiń, smarujemy masę budyniową, przykładamy kolejny blat biszkoptu, nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy masą krówkową, przykładamy blatem biszkoptowym, nasączamy sokiem z brzoskwiń, kładziemy plasterki brzoskwiń, smarujemy bitą śmietaną, przykładamy wierzchnim blatem biszkoptowym i też go nasączamy sokiem z brzoskwiń. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną, kładziemy dekoracyjnie kolorowe galaretki i posypujemy wiórkami. Smaki rewelacyjnie się ze sobą łączą, smacznego!
Komentarze