Tort samochód chałwowo- malinowy

4.5 (178 ocen)

robi wrażenie, jest duży, robiłm go pierwszy raz i nie wydaje mi się skomplikowany do zrobienia, wkonany z okazji pierwszych urodzin mojego synka

Składniki:

  • 2 porcjie ciasta biszkoptowego w torebce i potrzebne do niego składniki lub biszkopt wykonany z własnego przepisu
    500 g śmietanki kremówki
    1 galaretka malinowa
    ok dwóch garści świeżych malin
    puszka skondensowanego gotowanego słodzonego mleka
    kostka masła
    100 g chałwy
    1-2 łyżki kakao
    do nasączenia biszkoptu: sok z 2 cytryn, szklanka wody, 4 łyżki cukru
    do dekoracji: masa cukrowa w czerwonym białym, niebieskim i czarnym kolorze
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort chałwowy

Tort samochód chałwowo- malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe przygotować i upiec wg wskazówek na opakowaniach w blaszce o wymiarach ok. 40 cm x 24 cm.
    Masa chałwowa: miękkie masło rozetrzeć mikserem, w trakcie ucierania dodawać po łyżce mleka z puszki i kawałku chałwy oraz kakao.
    Masa malinowa: schłodzoną śmietankę kremówkę z miksować do gęstości i dodać galaretkę malinową (wsypać do ubijanej śmietanki).
    Z ostudzonego biszkoptu, z dwóch krótszych boków odciąć ok. 2 cm paski, a z pozostałych dłuższych ok. 1 cm. Resztę ciasta przekroić na trzy części do przełożenia masami. Zaczynając od spodu: kładziemy spodni blat biszkoptu, nasączamy ponczem, smarujemy masą chałwową, przykładamy drugim blatem, nasączamy ponczem, kładziemy maliny, smarujemy masą malinową, przykładamy trzecim blatem, nasączamy ponczem i smarujemy masą chałwową. Z dwóch odciętych po 2 cm pasków układamy dach samochodu przełożony masą malinową i przyklejony na masę chałwową. Z pozostałych pasków biszkoptu po 1 cm możemy ułożyć z tyłu samochodu spojler i z przodu światła. Cały tort smarujemy masą chałwową i przykrywamy rozwałkowaną i uformowaną masą cukrową w kolorze czerwonym. Z pozostałych kolorów masy cukrowej formujemy brakujęce elementy samochodu np. koła i okna.

Porady

Biszkopt można upiec poprzedniego dnia- wtedy zostaje nam następnego dnia tylko przełożenie i dekoracja. Masę cukrową kupiłam gotową ok kilograma czerwonego koloru i po ok 200 g pozostałych kolorów. Masę cukrową można przed wałkowaniem na trochę włożyć do lodówki, ale nie za długo bo będzie zbyt twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować