Śmietanowiec na bogato

0 (0 ocen)

efektownie wygląda, łatwe w wykonaniu

Składniki:

  • 1 kostka masła
    2/3 szklanki cukru
    4 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy
    2/3 szklanki śmietany 18 %
    Cukier waniliowy
    1 aromat śmietankowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Opakowanie mrożonych lub świeżych truskawek
    Puszka gotowej masy toffi
    Kartonik 250 g śmietanki kremówki
    Posypka cukrowa

Śmietanowiec na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem, śmietanę, aromat. Ciasto mieszamy z truskawkami i wykładamy do blaszki kwadratowej o boku ok. 28 cm. Pieczemy godzinę w 175 stopniach. Po wystygnięciu smarujemy masą tofii i ubitą śmietanką (śmietankę ubijamy z cukrem pudrem wedle własnego smaku słodkości). Posypujemy posypką.

Porady

Truskawki możemy zastąpić innymi owocami, np. wiśniami z kompotu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy