Chlebek z dodatkiem zakwasu, jednak na drożdżach rośnie szybciej i nie wymaga wielu godzin oczekiwania.
2 godz. 30 min
Składniki:
250 g wody
5 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
150 g zakwasu
7 g soli
180 g mąki żytniej typ 720
280 g mąki pszennej typ 650
Siemię lniane do posypania
Szybki chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać zakwas i wymieszać. W pojemniku od maszyny wymieszać obie mąki i sól. Wlać drożdże z zakwasem i wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch dłonią zwilżoną wodą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb posypać siemieniem lnianym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 20 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 190 i piec jeszcze 40 minut. Chleb wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym ostygnięciu
Komentarze