Szprotki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę,mleko,jajko i sól.Na rozgrzanym oleju usmażyć cztery naleśniki.
2.Sos chrzanowy:w miseczce wymieszać chrzan i majonez.
3.Por umyć,posiekać jego białą część,przesmażyć na oleju z dodatkiem soli.Por przełożyć na naleśniki.Na ciepłą jeszcze patelnię wrzucić szprotki,delikatnie wymieszać,przełożyć na naleśniki.Polać ketchupem,posypać tymiankiem,pieprzem,kaparami.Podawać z sosem chrzanowym.Talerz udekorować listkiem sałaty.
4.Można też przygotować wersję z rozkłóconym jajkiem,którym polewamy szprotki,a gdy jajko zetnie się, szprotki natychmiast układamy na naleśnikach,posypując je szczypiorkiem.Obie wersje sa godne uwagi.
Komentarze